marți, 12 ianuarie 2016

*Champignon Pregatirea Compostului*-Faza 1(incepatori)



Metoda foarte simplă de pregătit compostul de Champignon la nivel gospodăresc în mici cantităţi este următoarea:



Pregătiţi o grămadă de paie şi bălegar (cal, vaca, oaie , gainat) care trebuie să aibă cel puţin 2-4 luni, 40-60% paie, 40-60% bălegar, apoi faceţi o grămadă, udaţi cu multă apă până vedeţi curgând apa de sub grămadă, apăsaţi bine grămada, mai bine sa fie sub un loc acoperit,  lasaţi la fermentat cel puţin 2 săptămâni. 

Trecut timpul trebuie să amestecaţi în aşa fel incât partea de deasupra să ajungă jos, acum nu este necesar să apăsaţi, trebuie să amestecaţi măcar de 2-3 ori pe săptămână timp de 2 săptămâni, în total compostul are nevoie de cel puţin 1 lună de pregătire. 

Culoarea sa trebuie să fie brună, uniformă şi să nu aibă miros de amoniac. 
- Textura – elastică, se verifică practic prin strângerea in mână; daca aceasta nu se face bolovan, din contră işi revine după strângere nelipindu-se de mână – este un compost bun.
- Paiele se rup cu uşurinţă.
- Mirosul să fie de pâine coaptă, în nici un caz de amoniac.
- PH-ul  în jur  de 7,  reacţia acidă nu este favorabilă culturii ciupercilor.
-Umiditatea optimă a unui compost de calitate este cuprinsă intre 65-70 %. 
Practic, conţinutul in apă al unui compost bun se verifică foarte simplu: se ia in mana o cantitate din compost (cât puteţi ţine într-un pumn), se strânge puternic in pumn: dacă nu curge apa printre degete dar mâna rămâne umedăa, atunci compostul are umiditatea optimă.

Secretul unei bune reuşite este Pasteurizarea Controlată, dacă faceţi acest tratament, veţi face ciuperci 100%. 


Altă reţetă un pic mai complicată:
Reţeta(compost mixt ) pe bază de paie, gunoi de cal, vaca, oaie sau  de gaina. Pentru a obţine o tonă de compost se vor folosi urmatoarele materiale:
-gunoi de vaca si de oaie -250 kg;
-gainat -100 kg;
-paie de grau -150 kg.

La acestea se vor mai adauga 2-3 kg de uree  si 22-24 kg de ipsos repartizat la fiecare întors.


Cu o tona se poate încerca Pasteurizare naturală, dar părerea mea cu pasteurizarea controlată este mult mai sigur.
Citeşte aici
http://artacultivariiciupercilor.blogspot.ro/2016/01/champignon-tehnologia-pregatirii.html

P.S. Dacă acest articol ţi-a fost util, lasă-ne un comentariu şi distribuie, Mulţumesc

Un comentariu: