joi, 11 februarie 2016

*Ciupercile Shiitake*-Efecte Terapeutice asupra Sanatate


Descriere
Ciupercile Shiitake au crescut in salbaticie din timpuri preistorice. Valoarea lor terapeutica a fost descoperita in tarile asiatice, de unde acestea sunt originare. Ciupercile Shiitake au un rol important in traditiile medicale asiatice si au fost mentionate in primele carti de medicina naturista, scrise in urma cu mii de ani. 

Datorita profilului lor nutritional bogat, aceste ciuperci au devenit foarte populare, mai ales in Statele Unite. In prezent, China este cea mai mare producatoare de ciuperci Shiitake din lume, acoperind 80% din cantitatea de ciuperci vandute in scop comercial. Alte tari producatoare de ciuperci Shiitake sunt Japonia, Korea, Taiwan si Brazilia.
BENEFICII ASUPRA SANATATII
Ciupercile Shiitake sunt un simbol al longevitatii in Asia, datorita multitudinii de beneficii pe care le aduc sanatatii si profilului lor nutritional bogat. Aceste ciuperci sunt folosite in medicina chineza de peste 6.000 ani.

Ciupercile shiitake sunt folosite, in special, pentru ca intaresc sistemul imunitar si, recent, s-a descoperit ca ne protejeaza impotriva bolilor de inima.
Aceste ciuperci reprezinta o sursa foarte bogata de fier. Mai mult, contin vitamine (B2, B5, B6), minerale (mangan, fosfor, potasiu, seleniu, cupru, zinc), fibre, proteine, magneziu.


Cel mai bine documentat aport adus sanatatii de ciupercile Shiitake este sprijinul imunitar. Pe de o parte, acestea stimuleaza raspunsul sistemului imunitar in diferite circumstante, iar pe de alta parte ii limiteaza activitatea excesiva, cand este cazul. Ciupercile Shiitake au un impact puternic asupra celulelor macrofage. 

Celulele macrofage sunt responsabile de identificarea si neutralizarea potentialelor celule canceroase din corp. Pentru a indeplini aceasta functie, celulele macrofage trebuie stimulate. Ciupercile Shiitake indeplinesc acest rol de a ajuta celulele macrofage sa lupte impotriva celulelor cancerigene. 

Asadar, se poate spune ca ciupercile Shiitake cresc imunitatea impotriva cancerului. Acest fapt se datoreaza continutului de polizaharide care este util si in scaderea nivelului colesterolului total. Astfel, se face trecerea la beneficiile aduse de Shiitake in bolile cardio-vasculare.
Un anumit compus din ciupercile Shiitake, lentinacin, scade nivelul colesterolului total. De asemenea, si beta-glucanul contribuie la acest efect.

Ciupercile Shiitake previn aderarea unui numar prea mare de celule imunitare la peretii vaselor de sange, blocand partial procesul de producere a moleculelor de adeziune. Astfel, vasele de sange sunt protejate.
Ciupercile Shiitake contin trei minerale antioxidante foarte importante: mangan, seleniu, zinc, dar si un alt compus antioxidant care stimuleaza producerea de energie in celulele inimii.

Shiitake in comparatie cu celelalte, este cea mai gustoasa, aromata si parfumata ciuperca, apreciata pentru calitatile sale culinare, e folosita in multe retete; se poate congela, taiata felii, sau usca la soare( le rehidratati prin inmuiere in apa).
Se pare ca procesul de uscare la soare îi sporeste aroma.
O alta varianta, este pulberea, obtinuta prin macinare sau extractele( vezi Ganoderma).

P.S. Daca acest articol ti-a fost util, lasa-ne un comentariu si distribuie, Multumesc




Magazin on-line

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu