luni, 22 februarie 2016

Partea 1:*Tehnici de Laborator pentru obtinerea Miceliului* (in Casa) (Liquid Culture) Cultura Lichida ( L.C.)

Asa cum am promis, iata procedeul de pregatire a miceliului in casa, cu tehnici de laborator, aceasta va fi prima dintre multele pe care o sa vi le prezint, nu va fi simplu pentru ca nu dispunem de instrumente profesionale, dar daca aveti rabdare si vointa veti reusi sa va atingeti obiectivul, priviti-o ca pe o competitie cu voi insiva.

Tehnicile pe care o sa vi le prezint acum sunt adresate doar incepatorilor, hobbystilor, sau pentru cine cultiva pentru uz casnic, nu celor care vor sa inceapa o mica afacere.


Cultura lichida care de acum inainte o vom numi LC(Liquid Culture) consta in  Miceliu cultivat in solutie de apa distilata si nutrienti, care pot fi de diferite tipuri(pentru inceput vom folosi mierea).

Ca si recipiente vom folosi borcane de sticla, totusi este necesar sa se faca o modificare la capace: se aplica un filtru pentru a permite schimbul de gaze, si se creeaza o “usa” de inoculare care ne permite sa inoculam borcanele si sa aspiram miceliul la momentul potrivit. 



Luam borcanul, desfacem capacul si (cu o masina de gaurit) facem doua gauri in cele doua parti ale capacului, una mai mica si una mai mare ( aveti grija sa nu distrugeti filetul!).
Aplicam putin silicon atat pe partea superioara cat si pe cea interioara, astfel incat sa ramana putin in relief pe ambele parti: odata uscat siliconul(sunt necesare cateva ore circa), aplicam filtrul pe gaura cea mai mare, se pot folosi butoni autoadezivi din pasla, se gasesc la Dededeman, Praktiker etc., se aplica de exemplu la picioarele de la scaun ca sa protejeze parchetul.



Dupa pregatirea capacelor, putem face pasul urmator: prepararea solutiei in care sa cultivam miceliul.
 E posibil sa folosim diferite tipuri de nutrienti: miere, sirop de artar, extract de malt, zahar brun, etc.
Preferinta, in orice caz, este data de substanta care, dupa ce a fost amestecata cu apa, va lasa solutia cat mai transparenta posibil.

Intr-adevar, o eventuala contaminare bacteriana s-ar manifesta cu o neasteptata opacizare a solutiei, care ar deveni laptoasa si urat mirositoare.
In acest ghid va explic pregatirea clasica cu miere de salcam, fie vorba intre noi nu este ingredientul cel mai bun, dar functioneaza destul de bine. Nu ezitati sa experimentati si alte ingrediente.


Procentul de nutrienti care trebuie adaugat este scazut  de la 2% la 4%. Nu funcioneaza regula mai multi nutrineti = o crestere mai rapida. Dimpotriva, daca adaugati prea multa miere dezvoltarea poate fi foarte lenta, sau nici macar nu incepe.

Nu pierde faza urmatoare!
Daca acest articol ti-a fost util, distribuie acest link, multumesc



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu