miercuri, 9 martie 2016

*Prepararea Spawn-ului*

Inainte de a citi acest articol, va recomand sa cititi partile 1,2 si 3 Cultura Lichida ( L.C.)
Odata ce LC noastra este pregatita (poate veti avea nevoie de mai multe incercari), vine si momentul sa o folosim.

Cu toate acestea, nu este o buna idee s-o injectati direct pe substratul final (paie, rumegus, butuci de lemn etc.), pentru ca dezvoltarea ar fi extrem de lenta, sau nici nu ar incepe.
Prin urmare un pas intermediar este necesar, pentru a-i da miceliului nostru “o viteza-n plus”, permitandu-i sa creasca in mod rapid si agresiv.
Acest pasaj intermediar este, tocmai, pregatirea “spawn-ului”(in engleza, literalmente inseamna a genera, a multiplica).



Spawn-ul este o metoda pentru multiplicarea miceliului, obtinand suficient pentru a putea inocula substratul final.

Metoda cea mai utilizata consta in folosirea semintelor de cereale hidratate si sterilizate: avand un nivel proteic ridicat, permit miceliului sa creasca rapid si puternic.
Totusi semintele nu sunt potrivite pentru a permite fructificarea, in ipoteza cea mai buna din ele am obtine doar cateva ciupercute, dar noi vrem o recolta bogata, nu-i asa?



Semintele trebuie neaparat  utlizate in inocularea substratului final: in acest fel actioneaza ca un supliment nutritiv, si asigura o colonizare rapida, ceea ce LC singura, nu ar putea. 
Cea mai buna cereala(cea mai utilizata) in absolut pentru pregatirea Spawn-ului este secara, de asemenea graul, meiul, sorgul si orzul. 
Puteti folosi si hrana pentru perusi care adesea este compusa in principal din mei.
In acest ghid vom folosi graul. Punem graul intr-o oala si turnam apa fierbinte peste pana il acoperim.



Aceasta faza are functie dubla: hidratarea semintelor, pana le aducem la gradul potrivit de umiditate interna si sa germineze endosporele, care ar putea rezista sterilizarii.
Punem capacul pe oala si asteptam 24-28 de ore.
Trecute aceste ore, indepartam capacul si observam ca s-a format o usoara spuma la suprafata. Acest lucru se datoreaza faptului ca sporele continute in boabele de grau sunt germinate si bacteriile au inceput sa fermenteze.

Scurgem apa (cu o strecuratoare) si le trecem printr-un jet de apa rece (asa inlaturam eventualele reziduri de murdarie).
Dupa cum se poate observa, boabele de grau sunt vizibil mai mari datorita apei absorbita.
Daca am fi folosit mei, acesta avand bobul mult mai mic, ar fi trebuit sa-l fierbem cel putin 15 minute, astfel incat acesta sa aiba posibilitatea sa absoarba cat mai multa apa, pentru a evita uscarea excesiva in timpul colonizarii.
Aceasta operatiune in cazul graului nu este necesara deoarece boabele sunt destul de mari sa absoarba apa necesara.



Acum este momentul sa umplem pungile autoclavabile, punem capacul insurubabil  cu filtru in partea superioara, peste punem o folie de aluminiu prinsa cu un elastic. Sterilizam totul intr-o oala sub presiune timp de cel putin 2 ore.
Continutul de solide necesita mai mult timp in comparatie cu cel de lichide.
In doua ore vom fi siguri ca mijlocul fiecarei pungi a atins 120°C, o perioada suficienta pentru a ucide toti contaminantii.

Lasam sa se raceasca  oala pana la temperatura camerei (cateva ore)
Odata racite, pungile pot fi inoculate.
Boabele de grau se micsoreaza in timpul sterilizarii, dar oricum isi pastreaza un grad de umiditate suficient incat sa se poata dezvolta rapid miceliul nostru.

In urmatorul articol, veti vedea cum se inoculeaza pungile.

Daca acest articol ti-a fost util, lasa-ne un comentariu si distribuie, Multumesc

Magazin on-line

2 comentarii:

  1. foarte util acest articol, in mare masura am inteles toti pasii pentru pregatirea Spawn-ului dar nu am inteles cat LC trebuie injectat pe boabele de grau sau ce folosim noi pentru pregatirea miceliului

    RăspundețiȘtergere