marți, 3 mai 2016

Cum să ne construim singuri o instalaţie de umidificare pentru *Cultivarea Ciupercilor*

Am fost întotdeauna şi sunt încă un iubitor al conceptului Do it yourself (Fă-o chiar tu, Descurcă-te singur), îmi place să proiectez şi să construiesc cu mâinile mele.

Ceea ce vă prezint este proiectul unui sistem de umidificare pentru camera de fructificare, şi recunosc că nu m-a costat o avere, din contră, considerând că face totul automatic aş spune că a meritat.



După vom analiza şi costurile.
Bineînteles l-am proiectat şi construit şi a funcţionat foarte bine pentru mulţi ani.



Prin urmare şi tu poţi să iei iniţiativă şi să-l construieşti.
Eu l-am proiectat pentru un spaţiu de circa 100 mp, dar oricum este valid pentru orice dimensiune, trebuie doar să-l adaptezi reducând sau mărind numărul duzelor sau făcând doar un rând de duze dacă ai două rânduri de rafturi.



Conceptul este de a crea o perdea de apă pulverizată care să cadă de sus în jos creând o bună umiditate în aer, ţine cont că îţi scade şi temperatura în cameră.

Să începem, cum poţi observa din schiţă în acest spaţiu sunt trei rânduri de rafturi şi două benzi de trecere, am poziţionat tubul de polietilenă de ½ ţol în mijlocul celor două benzi în partea de sus, adică deasupra sacilor de compost.
La fiecare 50 de cm a fost montată o duză, apoi îţi voi explica
cum să faci.



Duza face un jet de apă pulverizată cu un diametru la sol de un metru (se poate regla).
Apa nu trebuie să ajungă direct pe ciuperci, deci dacă  ai benzi de trecere care au un metru lăţime, nu ai nicio problemă.

Dar, în cazul în care benzile sunt mai înguste trebuie să faci în aşa fel încât să protejezi ciupercile de apă, cum ar fi:
1)    poţi să reglezi duza să facă un diametru mai mic
2)     poţi proteja sacii întinzând un nylon deasupra lor, astfel încât apa cade pe acesta şi nu pe ciuperci
Pe scurt vezi tu, cum te poţi descurca.



Bineînţeles că nu trebuie să laşi mereu în funcţiune instalaţia( s-ar crea un şoc termic şi ciupercile nu ar mai ieşi), trebui s-o porniţi şi opriţi cu un temporizator.

După cum se poate observa în poză, temporizatorul trebuie să aibă două scale:
1)    pentru timpul cât instalaţia rămâne pornită
2)    pentru timpul cât instalaţia trebuie să rămână oprită
În ceea ce priveşte punctul unu, scala face de la  20 de secunde la 20 de minute, pentru punctul doi scala face de la 2 minute la 2 ore
Deci, după cum putem observa, avem o bună alegere a parametrilor.



Făcând probe vei reuşi să găseşti timpii potriviţi pentru a crea condiţiile unei umidităţi optime.
De exemplu poţi să începi cu acesti timpi:
1)    timpul cât rămâne pornit -1 minut
2)    timpul cât rămâne oprit- 5 minute
şi aşa mai departe, pănâ când poţi să-l reglezi cum doreşti, oricum timpul cât îl laşi pornit nu trebuie să depăşească două minute.



Ca să funcţioneze bine, instalaţia are nevoie de presiune variind de la 3 la 5 bari de aceea vei avea nevoie de un hidrofor (vezi poza), dacă trebuie să-l achiziţionezi vezi ca motorul să aibă aproximativ 500 maxim 600 W aşa consumul de energie este mai mic.

Poate să funcţioneze şi cu o pompă de grădină fără butelie ( vezi poza), important să aibă presostat care să oprească motorul când este prea multă presiune în instalaţie.
Acum să trecem la detaliile construcţiei:



1) tub de polietilenă acela care se foloseşte pentru conducta de apă, dimensiune măcar de ½ ţol şi costă în jur de 1,20 lei/metru
2) câteva coturi, teuri, robinet, fitinguri, costul este de 3-4 lei/bu
3) duzele le găseşti în magazine specializate tip Dedeman, Baumax, Glissando etc, le-am văzut în confecţii de 5 bucăţi şi costau 15 lei


4) un filtru care se pune înainte de duze (vezi schita) costă 45-50 lei
5) dacă încă nu ai un hidrofor poţi cumpăra o pompă de grădină, costă 120-180 lei, dar trebuie să-i adaugi un presostat care costă  45-50 lei
6) o priză (4-8 lei) care dă curent pompei
7) un temporizator, un sfat: nu cumpăra acele prize mecanice sau digitale, pentru că nu sunt bune, costă puţin dar sunt inutile.



Trebuie să cumperi un temporizator ca şi acela din poză, ştiu costul ţi se va părea un pic cam ridicat, dar la final ,vei fi foarte fericit de achiziţia făcută, costă 140-160 lei

Pentru fixarea duzelor pe tubul de polietilenă foloseşte o maşină de găurit cu un burghiu de diametrul inferior filetului duzei, apoi cu ajutorul ustensilei pe care o vezi în poză o înşurubezi pe tub.



După cum vezi urmăreşte cu atenţie instrucţiunile şi vei reuşi şi tu să construieşti această instalaţie care îţi va permite să dormi liniştit şi nu vei mai avea probleme cu umiditatea în camera de fructificare.

Urmăreşte-mă în continuare, vor urma şi alte articole interesante: cum se face un sistem de ventilaţie în camera de fructificare şi cum să realizăm singuri un tunel de pasteurizare
Şi multe alte lucruri...........

P.S. Daca acest articol ti-a fost util, lasa-ne un comentariu si distribuie. 
Multumesc

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu