sâmbătă, 17 septembrie 2016

Ce este Substratul de cultură pentru Ciupercii?

Prin substrat de cultură se înţelege acel cumul de materiale organice capabil să le ofere ciupercilor substanţele alimentare în forma şi cantitatea necesară pentru satisfacerea nevoilor metabolismului.

Substraturile cele mai cunoscute şi cele mai utilizate pe scară largă sunt bălegarul de cal, utilizat pentru cultivarea ciupercii Champignon şi Coprinus Comatus; paiele de cereale pentru ciupercile din genul Pleurotus, Pholiota, Stropharia, Flammulina şi altele; lemnul pentru Pleurotus Ostreatus, Lentinus Edodes (Shiitake), Pholiota Aegerita, Armillaria Mellea şi altele; rumeguşul; produse rezultate din prelucrarea bumbacului, măslinelor, arahidelor şi soiei, din ţesături în general şi hârtie: pe scurt toate acele Substraturi care pot oferi zaharuri şi proteine ciupercii în multe forme diferite.

Pentru a găsi Substratul de cultură potrivit Ciupercii se încearcă să se descopere care sunt substanţele cu care se hrăneşte şi sub ce formă acestea se prezintă în habitatul său natural.
Printr-o serie de teste experimentale se încearcă să se recreeze substratul alimentar potrivit ciupercii plecând de cele mai multe ori, nu de la acelaşi material natural găsit,  dar de la produse asemănătoare, care se pot găsi uşor şi mai ales la costuri reduse.
Uneori, aceste materii prime sunt folosite aproape în acelaşi fel în care sunt găsite în natură, de exemplu, paiele de grâu şi lemnul de fag pentru Pleurotus.


In schimb, în alte cazuri, de exemplu pentru Champignon, Substraturile de pornire sunt “lucrate” amplu, în scopul de a obţine acele fermentaţii şi transformări succesive care le fac să fie acceptate de ciuperci.

Odată depistată compoziţia substratului de cultură şi efectuată fermentaţia până la obţinerea transformării corespunzătoare a materiilor prime, substratul este gata să găzduiască ciupercile, hrănindu-le şi permiţându-le, viaţa.

În teorie, atunci, ar fi suficientă inocularea(semănarea) în substraturi a miceliului de ciuperci şi începerea cultivării.
Acest lucru în realitate, îl făceau primii cultivatori francezi de Champignon, când pregăteau substratul în grote şi apoi îl aşezau în grămezi subţiri şi lungi (corps de meule= spate de magari) unde inoculau miceliul.



Este de la sine înţeles că, dacă acel compost reprezintă un Substrat alimentar optim pentru ciuperca noastră, de asemenea, reprezintă şi  un nutriment dorit şi căutat de multitudinea de mucegaiuri, insecte, bacterii, virusuri, nu neapărat dăunătoare omului şi animalelor dar în mod clar prezente în mediu şi în tipul de substrat, ba chiar şi, din păcate, competitiv cu ciuperca noastră.

Pentru a elimina toţi aceşti concurenţi nedoriţi, cultivatorul tinde să Pasteurizeze sau să Sterilizeze Substratul de cultură, adică să-l supună la diferenţe termice datorită cărora moare toată microflora patogenă. Se vorbeşte de pasteurizare când substratul este supus la o serie de tratamente termice programate şi controlate cu ajutorul cărora sunt eliminaţi doar indivizii patogeni competitori cu ciuperca.



Aceasta este o practică foarte raţională deoarece microorganismele rămase în substrat vor tinde să se opună contaminării mediului, apărând substratul.
În Substraturile Pasteurizate inocularea Miceliului se face într-un mediu curat, dar nu neapărat steril, cu costuri reduse de inoculare şi cu metode extrem de simple.

Cu toate acestea, Pasteurizarea este posibilă doar atunci când se cunosc foarte bine atât exigenţele alimentare cât şi cele de convieţuire ale ciupercii. În caz contrar, se purcede la sterilizarea compostului, adică, la eliminarea totală a oricărei forme de viaţă din interiorul său, până când nu se interpun obstacole între substrat şi ciuperca dorită.




Este evident că, în acest caz, condiţiile de inoculare a Miceliului trebuie să fie perfecte, altfel Substratul, lipsit de orice apărare, ar fi contaminat foarte uşor de microorganismele din mediu.
Cum deja a fost menţionat, Pasteurizarea şi Sterilizarea nu sunt practici absolut necesare pentru a produce ciuperci, dar fără îndoială, siguranţa pe care acestea o oferă este de aşa natură, încât, acum au devenit practici obişnuite în cultivarea modernă pentru venit.

Este suficient să luăm în considerare, faptul că, vechii Ciupercari care cultivau în grote, grămezi nepasteurizate, obţineau o producţie de 6-10kg de ciuperci Champignon pentru fiecare chintal de Substrat, în timp ce astăzi se obţine uşor o producţie de 22-30 kg de ciuperci pe un chintal de compost pasteurizat, până a ajunge chiar la vârfuri de 35 kg.

P.S. Daca acest articol ti-a fost util, lasa-ne un comentariu si distribuie, Multumesc

Miceliu pentru Hobby 


Sunt Plic de 500 ml (280-300gr) 
Avem de: Champignon- Pleurotus- Shiitake- 
Ganoderma- Pioppino-Eryngii-Nameko

16 lei Cumpara


Suna acum si comanda 0720068592






Miceliu pentru Hobby si Mici Producatori


                            


1) Pleurotus sunt pungi de 3L (1,7 kg circa) costa 34,50 lei Cumpara
















2) Champignon- Punga de 3l ( 1,8kg circa) kg costa 39 le Cumpara















3) Shiitake - Punga 3 litri (1,7 kg circa) costa 39 leCumpara
















4) Pioppino- Punga 3 Litri (1,7 kg circa) costa 39 lei- Cumpara






5) Eryngii (Cardoncello)- Punga 3 litri (1,7 kg circa) costa 39 lei- Cumpara



6)Pholiota Nameko - Punga 3 litri (1,7 kg circa) costa 39 lei- Cumpara Acum



Miceliu pentru Producatori Mari, Medi 




Miceliu Champignon (Italspawn)

Miceliu este produs in Italia de la firma Italspawn unul dintre Liderii Mondiali in sectorul productiei de Miceliu.
Italspawn are o capacitate productiva de peste 12 milioane de litri de miceliu pe an. 
Livreaza un miceliu de inalta calitate in peste 24 de tari. 
Firma noatra a semnat un acord cu Italspawn pentru Distributia de Miceliu pentru ciuperci in Romania


Prezul este negociabil pentru cantitate importante

110 lei Cumpara Acum
                            Sau
Suna Acum si Comanda tel.0720068592 
sau 0740781299





Miceliu Pleurotus (Italspawn)


Miceliu Pleurotus cantitatea minima este o punga de 


De ce ar plati cineva 90 lei pentru o punga de Miceliu de 10 litri???
Raspunsul este simpluBeneficiile achizitionarii Miceliului de la Italspawn sunt enorme. Potrivit statisticilor, un numar foarte mare de ciupercari cumparand acest miceliu si-au marit veniturile cu peste 20%.

De exempluun cultivator de ciuperci Pleurotus din Italia pe numele Ricci Carlo inainte de a utiliza acest miceliu avea o productie de aproximativ 25%, apoi a trecut la Miceliul de la Italspawn, prin urmare productia sa a sarit pana la 30%, in consecinta venitul sau a crescut considerabil.

Si acestea nu sunt cazuri izolate: devine chiar o rutina pentru ciupercarii care aleg Miceliul Italspawn sa-si vada productia marita considerabil, in consecinta, mai multi bani in buzunar.

Iata un alt lucru important: fiind un miceliu de inalta calitate, procentul de miceliu folosit pentru inocularea compostului este mai scazut, in comparatie cu alte tipuri de miceliu care se gasesc in comert, prin urmare, nu vei plati mai mult, din contra, mai putin.


Acum fii atent: pretul este negociabil pentru ciupercarii care cumpara cantitati importante 
de miceliu.             100 lei Cumpara Acum

Saculeti cu Compost gata pregatit inoculati cu Miceliu



Kit Complet pentru 1 Saculet
costa 19,50   Cumpara


Kit Complet pentru 2 Saculeti

costa  31,50  Cumpara



Pleurotus Ostreatus

Saculeti cu compost de 15 litri (6 kg)produs in steril
In Faza 2-Foarte productiv

27 lei   Cumpara





Saculeti cu compost de(5 kg) produs in steril 
In Faza 2
prevazuti si cu strat de acoperire sterilizat
Foarte productiv

27 lei   Cumpara







     Shiitake
    
    Saculeti cu compost de 4 kg, produs in steril
     In Faza 2- Foarte productiv

      27 lei  Cumpara




    
    
    Ganoderma Lucidum

    Saculeti cu compost de 4 kg produs in steril
    In Faza 2-Foarte productiv

     30 lei  Cumpara





Pleurotus (Eryngii)
Saculeti cu compost de 5 kg produs in steril 
In Faza 2 .Foarte productiv

27 lei-  Cumpara


Pholiota Nameko
Saculeti cu compost de 15 litri produs in steril 
In Faza 2
Foarte productiv

35 lei-  Cumpara








Curs : Cultivarea Ciupercilor Pleurotus
Primest nr 1 DVD compus de nr 9 video si 
nr 1 Manual 

Subiectele tratate sunt explicate in mod clar si detaliat:
-        pregatirea substratului nutritiv (materia prima)
-          metode de pasteurizare a substratului
-     Cum să-ţi construieşti un *Tunel de Pasteurizare*
-          inocularea substratului
-          faza de incubare
-          pregatirea camerei de fructificare
-     Cum să ne construim singuri o instalaţie de      umidificare
-     Sistemul de ventilatie
-          faza de fructificare
-     Cum se combate Mucegaiul Verde (Tricoderma)
-     Boli si Parasite
-     RECOLTAREA ŞI ÎNTREŢINEREA
-     Cultivarea Ciupercilor Pleurotus pe Butuci de Lemn                                    
-     Cum se alege lemnul
-     Inocularea Butucilor
-     Cultivarea Ciupercilor in Zat de Cafea*: Cum? De ce?
-     Care ciuperci se pot cultiva in zat de cafea
-     Cum se cultiva ciupercile in zat de cafea
      canale de vanzare ( idei si sfaturi)
                                                              Costa 50 lei  Cumpara

Livram in toata tara cu Fan Courier, sau Posta .

Sună Acum la acest număr de telefon 0720068592 şi  Comandă 

Sau poţi comanda la această adresă de e-mail italromtimis@gmail.com

                SAU COMANDA AICI

                                 Magazin on-line

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu