marți, 13 septembrie 2016

E Inutil să ne Lamentăm (ne Distrugem Neuronii)

La urma urmei ştim cu toţii că lamentarea(văicăreala) este inutilă. Ne dăm seama de acest lucru când întâlnim în viaţa noastră persoane care nu fac altceva decât să se lamenteze tot timpul de absolut orice.
Lamentarea  e inutila pentru că nu rezolvă problemele celui care face asta şi mai ales este enervant pentru cel care ascultă şi în marea majoritate a cazurilor nu poate face nimic.



Din păcate în viaţă se întâmplă să avem probleme, să suportăm nedreptăţi, să ne simţim dezamăgiţi şi să traversăm perioade în care totul ni se pare că merge prost.
Prima reacţie e să ne lamentăm şi mulţi susţin că-i ajută cel puţin să se uşureze sau sa se elibereze.

Dar este într-adevăr atât de eliberator să vorbim continuu despre problemele noastre cu ceilalţi?
“Să te lamentezi?
NU, fii activ!
Să compătimeşti?
NU, ajută!

Să acuzi? Nu, corecteză!” Arthur Schnitzler

Lamentările sunt procesate de către o parte a creierului pe care o folosim pentru a rezolva problemele.
Conform  unui studiu realizat la Universitatea Stanford, creierul nostru consideră lamentările ca fiind un conţinut lipsit de interes, opreşte neuronii când le primeşte.




Ca rezultat, în urma acestui studiu, s-a constat ca expunerea mai mult de jumătate de oră pe zi la persoane care nu fac altceva decât să se lamenteze sau care sunt extrem de pesimiste, reduce capacitatea intelectuală a ascultătorului.
Deci, nu numai că este inutil să ne plângem, dar îi dăunează creierului nostru şi aceluia care trebuie să ne suporte negativitatea.


 Oricum nu era necesară confirmarea ştiinţei pentru a înţelege, că este inutil să ne lamentăm, ne facem mult rău.
Atunci când ne plângem concentrăm toată atenţia şi energia noastră interioară şi intelectuală asupra problemelor pe care le avem, lăsând pesimismul şi negativismul să pună stăpânire pe toate gândurile şi emoţiile noastre, devenind trişti şi apatici.

Când întâlnim pe cineva, în loc să irosim energiile noastre lamentându-ne continuu de ceea ce ne-a mers prost,  mai bine învăţăm să ne direcţionăm gândurile în altă parte.
Profităm de prezenţa altor persoane pentru a focaliza gândurile noastre spre ceva de diferit, plăcut şi pozitiv.





În mod similar. le amintim şi celorlalţi că lamentarea este inutilă şi dăunătoare. În loc să aprobăm în tăcere când cineva se lamenteză, alimentând negativismul său, mai bine  să-l ajutăm să rupă acel cerc vicios întrebându-l ce putem face pentru a-l face să se simtă mai bine.

Să direcţionăm gândurile sale spre soluţii posibile sau argumente alternative.
Practic, oricine poate găsi un motiv pentru a se plânge, dar grija şi ajutorul pentru cei din jur, ne ajută pe noi înşine.
Nu te mai lamenta, e inutil şi-ţi face rău, astfel încât data viitoare când eşti tentat s-o faci, încearcă să corectezi gândurile aşa cum procedăm cu obiceiurile nesănătoase.

P.S. Daca acest articol ti-a fost util, lasa-ne un comentariu si distribuie, Multumesc









P.S. Urmareste-ne si pe Facebook!




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu