Ciuperca Champignon-Exigenţe Climatice şi perioada de Inoculare

Denumire ştiinţifică: Agaricus bisporus

Familie şi varietate















Cunoscută ca şi ciuperca de bălegar, ciuperca albă sau ciuperca de strat, ciuperca Champignon a cărei denumire ştiinţifică este Agaricus bisporus( din Agaricus campestris a fost cultivat apoi produsul industrial Agaricus bisporus) aparţine familiei Agaricaceae.
Există patru grupuri diferite de varietăţi clasificate în funcţie de culoarea pălăriei:
-varietatea albă
-varietatea brună
-varietatea intermediară(crem, alb-ivoire)
-hibrizi
Varietatea albă este caracterizată prin carpofori de culoare albă, cu suprafaţa delicată, cu tendinţa spre dimensiuni mici(4-8 grame). Cuprind tulpini dotate cu o viteză mai mare sau mai mică a creşterii producţiei.













Producţia varietăţii albe este destinată în principal comerţului în stare proaspătă.

Varietăţile brune sunt puţin cultivate, au carpoforii moderat mari, de culoare care variază de la brun deschis la închis cu piciorul deschis la culoare. Din cercetările efectuate la începutul secolului s-au obţinut colonii multispore care selecţionate au permis obţinerea varietăţilor albe acum cultivate pe scară largă.



Varietăţile intermediare(crem, alb ivoire) au corpi fructiferi moderat mari(8-12 g) asemănători celor din varietatea brună, culoare deschisă, prezintă solzi bruni. Lamelele şi sporii de carpofori maturi sunt de culoare foarte închisă. 
Sunt varietăţi potrivite pentru recoltarea mecanică. Carpoforii, dacă sunt lăsaţi să se dezvolte pot să atingă chiar şi dimensiuni mari. Sunt puţin sensibile la infecţiile cu virus.













În 1976 la Staţia experimentală din Horst, Olanda au fost pornite cercetări menite să încrucişeze varietatea albă cu varietatea intermediară. Aşa s-au obţinut hibrizii numiţi “Horst U-ceppo 1-2-3…”. Aceştia reunesc caracteristici favorabile de la cele două varietăţi cum ar fi suprafaţa netedă şi albă, lamelele rozalii, piciorul scurt. 

Calitatea înaltă a hibrizilor şi buna producţie au favorizat utilizarea rapidă în ciupercării. Producţia este comercializată atât în stare proaspătă cât şi prelucrată.



Exigenţe climatice şi perioada de inoculare

Înainte de a realiza o ciupercărie, pentru a evita insuccese, greutăţi sau excesive intervenţii tehnice este recomandabil să se verifice dacă locul este potrivit climatic cultivării ciupercilor. 


Costurile de izolare şi mână de lucru, de fapt, cresc semnificativ unde temperaturile sunt menţinute la peste 25°C pentru lungi perioade de timp. O ciupercărie cere o arie relativ modestă şi nu are importanţă dacă este de mică valoare agricolă. Este vital în schimb să nu aveţi probleme cu alimentarea cu apă.
Lucrul cel mai important în cultivarea ciupercilor Champignon este substratul



Metoda foarte simpla de pregătit compostul de Champignon la nivel gospodăresc în mici cantităţi este următoarea:















  • Pregătiţi o gramadă de paie si bălegar (cal, vaca, oaie , găinat) care trebuie să aibă măcar  1 luna, 40-60% paie, 40-60% bălegar, faceţi o grămadă apoi udaţi cu multă apă până vedeţi curgând apa de sub gramadă, apăsaţi bine grămada, mai bine sa fie sub un loc acoperit,  lăsaţi la fermentat măcar 2 săptămâni. 



  • Apoi trebuie să amestecaţîn aşa fel incât partea de deasupra să ajungă jos, acum nu este necesar să apăsaţi, trebuie să amestecaţi măcar de 2-3 ori pe săptămână timp de 2 săptămâni, în total compostul are nevoie de cel puţin 1 lună de pregătire. 



  • Culoarea sa trebuie să fie brună, uniformă şi să nu aibă miros de amoniac. 
  • Textura – elastică, se verifică practic prin strângerea in mână; dacă acesta nu se face bolovan, din contră îşi revine după strângere şi nici nu se lipeşte de mână – este un compost bun.
  • Paiele se rup cu uşurinţă.
  • Miros de pâine coaptă, in nici un caz de amoniac.
  • PH-ul cuprins in jur  de 7,  reacţia acidă nu este favorabilă culturii ciupercilor.
  • Umiditatea optimă a unui compost de calitate este cuprinsă între 65-70 %. 
  • Practic, conţinutul in apă al unui compost bun se verifică foarte simplu: se ia in mână o cantitate din compost (cât puteţi ţine într-un pumn), se strânge puternic în pumn: dacă nu curge apa printre degete dar mâna rămâne umedă, atunci compostul are umiditatea optimă.      

Alta reteta un pic mai complicata:
  • Reţeta(compost mixt ) pe bază de paie, gunoi de cal, vacă, oaie,  sau  de găină. Pentru a obţine o tonă de compost se vor folosi următoarele materiale:
      -gunoi de vacă şi de oaie 250 kg;
      -găinat -100 kg;
      -paie de grâu -150 kg.


  • La acestea se vor mai adăuga 2-3 kg de uree şi 22-24 kg de ipsos repartizat la fiecare întors.
  • Secretul unei bune reuşite este Pasteurizarea Controlată, dacă faceţi acest tratament, veţi obţine ciuperci 100%. 
    Cu o tonă de compost se poate încerca Pasteurizarea naturală, dar părerea mea cu pasteurizarea controlată este mult mai sigur.
  • Dupa pasteurizare puteţi întinde compostul pe o suprafaţă betonată, spălată şi dezinfectată cu clor sau mai bine cu Virocid, aşteptaţi să-şi facă efectul cel puţin o oră (compostul să aibă 20cm grosime), împrăştiaţi 3% ipsos şi amestecaţi foarte bine, apoi întindeţi din nou compostul şi treceţi la partea de inoculare, împrăştiaţi pe toată suprafaţa miceliul in proporţie de 1 kg pentru 100kg compost, apoi începeţi umplerea sacilor, aceştia să nu depăşească 25-30cm înălţime, odată terminată această etapă, presăraţi în fiecare sac încă puţin miceliu, apoi incubaţi la 20-22°C.
  • A doua sau a treia zi trebuie să pregătiţi stratul de acoperire. Aveţi nevoie de turbă, nisip şi pământ în proporţie de 60%-10%-30%, amestecati toate cele trei componente bine şi pasteurizaţi(Atenţie! Pasteurizarea este foarte importantă pentru o bună reuşită).
  • După ce se răceşte, acoperiţi cu un strat de 4-6 cm sacii şi udaţi-i măcar cu 2 litri de apă/mp în primele 2 zile. Să menţineţi mereu umed stratul de acoperire.
    L
    ăsaţi la incubat cel puţin 2 săptămâni (faza 3)


Miceliu pentru Hobby si Mici Producatori


                            









1) Pleurotus sunt pungi de 3L (1,6 kg circa) costa 42 lei Cumpara
















MIceliu pentru Pleurotus, pe baza de rumegus produs in Romania, 
ambalate in pungi de 5 litri in jur de 3 kg la pretul de 

















2) Champignon- Punga de 3l ( 1,6 kg circa) kg costa 42 lei  Cumpara
















3) Shiitake - Punga 3 litri (1,6 kg circa) costa 42 lei Cumpara







5) Eryngii (Cardoncello)- Punga 3 litri (1,7 kg circa) costa 39 lei- 



Miceliu pentru Producatori Mari, Medi 














Miceliu Champignon (Italspawn)

Miceliu este produs in Italia de la firma Italspawn unul dintre Liderii Mondiali in sectorul productiei de Miceliu.
Italspawn are o capacitate productiva de peste 12 milioane de litri de miceliu pe an. 
Livreaza un miceliu de inalta calitate in peste 24 de tari. 
Firma noatra a semnat un acord cu Italspawn pentru Distributia de Miceliu pentru ciuperci in Romania













Prezul este negociabil pentru cantitate importante

120 lei Cumpara Acum
                            Sau
Suna Acum si Comanda tel.0720068592 
sau 0740781299













Miceliu Pleurotus (Italspawn)


Miceliu Pleurotus cantitatea minima este o punga de 


De ce ar plati cineva 120 lei pentru o punga de Miceliu de 10 litri???
Raspunsul este simpluBeneficiile achizitionarii Miceliului de la Italspawn sunt enorme. Potrivit statisticilor, un numar foarte mare de ciupercari cumparand acest miceliu si-au marit veniturile cu peste 20%.

De exempluun cultivator de ciuperci Pleurotus din Italia pe numele Ricci Carlo inainte de a utiliza acest miceliu avea o productie de aproximativ 25%, apoi a trecut la Miceliul de la Italspawn, prin urmare productia sa a sarit pana la 30%, in consecinta venitul sau a crescut considerabil.











Si acestea nu sunt cazuri izolate: devine chiar o rutina pentru ciupercarii care aleg Miceliul Italspawn sa-si vada productia marita considerabil, in consecinta, mai multi bani in buzunar.

Iata un alt lucru important: fiind un miceliu de inalta calitate, procentul de miceliu folosit pentru inocularea compostului este mai scazut, in comparatie cu alte tipuri de miceliu care se gasesc in comert, prin urmare, nu vei plati mai mult, din contra, mai putin.
Acum fii atent: pretul este negociabil pentru ciupercarii care 

cumpara cantitati importante de miceliu. 120 lei Cumpara Acum
                                     Sau
Suna Acum si Comanda tel.0720068592 sau 0740781299


























Curs : Cultivarea Ciupercilor Pleurotus
Primest nr 1 DVD compus de nr 9 video si 
nr 1 Manual 

Subiectele tratate sunt explicate in mod clar si detaliat:
-        pregatirea substratului nutritiv (materia prima)
-          metode de pasteurizare a substratului
-     Cum să-ţi construieşti un *Tunel de Pasteurizare*
-          inocularea substratului
-          faza de incubare
-          pregatirea camerei de fructificare
-     Cum să ne construim singuri o instalaţie de      umidificare
-     Sistemul de ventilatie
-          faza de fructificare
-     Cum se combate Mucegaiul Verde (Tricoderma)
-     Boli si Parasite
-     RECOLTAREA ŞI ÎNTREŢINEREA
-     Cultivarea Ciupercilor Pleurotus pe Butuci de Lemn                                    
-     Cum se alege lemnul
-     Inocularea Butucilor
-     Cultivarea Ciupercilor in Zat de Cafea*: Cum? De ce?
-     Care ciuperci se pot cultiva in zat de cafea
-     Cum se cultiva ciupercile in zat de cafea
      canale de vanzare ( idei si sfaturi)
                                                              Costa 50 lei  Cumpara

Saculeti cu Compost gata pregatit inoculati cu Miceliu




Pleurotus Ostreatus

Saculeti cu compost de 6 kg 
In Faza 2-Foarte productiv

25 lei   Cumpara











     Shiitake
    
    Saculeti cu compost de 3 kg 
     In Faza 2- Foarte productiv

      30 lei  Cumpara




    
    
    Ganoderma Lucidum

    Saculeti cu compost de 3 kg produs in steril
    In Faza 2-Foarte productiv

     30 lei 




Pleurotus (Eryngii)

Saculeti cu compost de 3 kg 
In Faza 2
Foarte productiv

25 lei-  Cumpara





Livram in toata tara prin Curier .

Sună Acum la acest număr de telefon 0720068592 şi  Comandă 

Sau poţi comanda la această adresă de e-mail italromtimis@gmail.com

                

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu