marți, 30 august 2016

CUM PREGATESC CIUPERCARIILE FORMULELE PENTRU SUBSTRAT, PE BAZA EXPERIENTEI LOR

Sunt multe Materialele utilizate, dar în primul rând, se decide pentru cele care sunt mai aproape de structura de lucru.
Se pleacă, în general, de la reziduuri din Agricultură la preţurile cele mai mici, care conţin Zaharuri şi Azot în diferite forme.


 Se caută materii prime care conţin Celuloză, Hemiceluloză, Lignină, Azot Aminoacidic şi Proteic.
Fiecare varietate de Ciuperci este dotată (în mediul celular) de un pachet enzimatic mai mult sau mai puţin important, responsabil pentru transformarea substanţelor nutritive mai complexe prezente în materiile prime utilizate într-o formă mai simplă şi uşor asimilabile de către Hifele Miceliene.


Acestea din urmă, reprezintă forma vegetativă a vieţii Ciupercilor.
Cu cât o tulpină conţine Enzime diferite şi în cantităţi importante cu atât Miceliul este mai rapid, împânzind substratul nutritiv înaintea eventualilor competitori.



Există varietăţi de Ciuperci care, pentru dezvoltarea lor, le place sau se mulţumesc cu Substraturi sărace în nutrienţi şi vice-versa varietăţi care cer substraturi bogate.
Alegerea unui Substrat optimal în funcţie de tulpină sau de varietate este sarcina Ciupercarului cu experienţă.

Nu este o temă uşoară pentru cine este la început. Ar fi oportună şi o minimă pregătire ştiinţifică de bază.
Ceea ce funcţionează bine pentru o specie, poate să nu funcţioneze  pentru alta.



Adică se schimbă parametrii relativi ai raportului Carbon/Azot, PH-ul, nivelul de umiditate al Substratului, conţinutul de Azot şi forma sa preferenţială de absorbţie.

În ceea ce priveşte tratamentele termice de Pasteurizare la care sunt supuse diferitele Substraturi, în bibliografie sunt propuse foarte multe dar nimeni nu spune: Fă aşa, că faci bine!
Fiecare  trebuie să-şi facă experienţa pe propia piele pentru a găsi o corectă procedură de Pasteurizare care să dea rezultate bune.

Acest lucru înseamnă că sacii de Substrat inoculaţi trebuie să incubeze fără contaminări şi să dea o producţie de ciuperci în cantitate justă.



P.S. Daca acest articol ti-a fost util, lasa-ne un comentariu si distribuie, Multumesc














P.S. Urmareste-ne si pe Facebook!
https://www.facebook.com/claudioalina.fogli

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu